Vackra tvåfärgade gifflar gör du enkelt med Nutella. Det är så enkelt, man gör två likadana degar varav den ena blandar man i kakao för att få den chokladiga färgen. Sen sätter man ihop gifflarna och in i ugnen. Superenkelt!
Ingredienser till ca 24 gifflar:
- Deg 1:
- 500 g vetemjöl
- 1 jäst – 50 g
- 3 dl ljummen mjölk
- 1 dl olja
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- 1 ägg
- Deg 2:
- 500 g vetemjöl
- 1 jäst – 50 g
- 3 dl ljummen mjölk
- 1 dl olja
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- 1 ägg
- 4-5 msk kakao
- Fyllning:
- Nutella
Gör så här:
- Deg 1: Häll ca 450 g vetemjöl i en bunke, häll i salt och rör runt. Därefter häller du i oljan och ägget.
- Smula ner jästen, strö över socker och till sist häller du i den ljumna mjölken och börja arbeta upp en deg.
- Tillsätt mer vetemjöl om det behövs, dock lite i tagen. Knåda degen tills den är mjuk och släpper bunken. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 45 min eller till dubbel storlek.
- Deg 2 görs direkt efter första: Gör som Deg 1 men blanda kakao med mjölet. Gör sedan likadant med denna som första.
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg degen på ett mjölat underlag, knåda igenom lite, och dela i fyra bitar. 2 ljusa och två bruna.
- Ta en ljus deg bit och kavla ut en tunn cirkel. Gör likadant med en mörk degbit och försök att få den lika stor.
- Lägg den mörka cirkeln över den ljusa. Kavla ut degen ytterligare nu när den är dubbelt så tjock.
- Skär bort kanter ( om den blir lite ojämn) så att degen är rund och fin. Skär degen i fyra delar och fjärdedelarna i ytterligare 3 delar.
- Skär två-tre små snitt i spetsen på triangeln, om du vill ha ett roligare mönster på dina gifflar annars är det inte nödvändigt.
- Lägg en klick Nutella i mitten på breda sidan vik över Nutella klicken, vik in sidorna och rulla ner. Vill du ha mörk yta, vänd bara på triangeln du har skurit ut. Så att den den bruna sidan är vänd neråt.
- Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt vila ca 15 minuter.
- Vispa upp ett ägg. Pensla gifflarna. Grädda mitt i ugnen, tills gifflarna fått fin färg på ytan. Ca 16-20 minuter.
Tack Snilleskök för receptet!